Controles op huisvesting arbeidsmigranten in strijd tegen arbeidsuitbuiting
Deze week zijn in onze gemeente gerichte controles uitgevoerd op arbeidsuitbuiting. Toezichthouders van de gemeente en van het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) Midden-Nederland bezochten meerdere woningen waar arbeidsmigranten verblijven. Bij de controles zijn signalen gebleken die kunnen wijzen op arbeidsuitbuiting.
Zo ontbraken arbeids- en huurcontracten en inschrijvingen bij de gemeente (BRP). Er hingen huisregels aan de muur met boetebedragen wanneer deze worden overtreden. Daarnaast zijn er onveilige situaties geconstateerd, zoals ondeugdelijke aansluitingen van elektriciteit. De gemeente analyseert alle informatie en de mogelijke handhavingsmaatregelen en stelt de Nederlandse Arbeidsinspectie (Inspectie SZW) in kennis. Er gaan vervolgcontroles plaatsvinden en gesprekken met de eigenaren van de betreffende panden. De Inspectie SZW kan maatregelen treffen richting de werkgevers en/of uitzendbureaus van deze arbeidsmigranten. Denk aan het ontbreken van de arbeidscontracten.
Arbeidsuitbuiting
De controles maken deel uit van een bredere aanpak tegen ondermijning, met specifieke aandacht voor het voorkomen van arbeidsuitbuiting, een ernstige vorm van mensenhandel. De controles worden uitgevoerd op basis van signalen. Dit kan een melding zijn via politie, gemeente of via Meld misdaad anoniem. Er wordt gekeken naar de leefomstandigheden van de bewoners, de arbeidsomstandigheden en de naleving van de Nederlandse wet- en regelgeving.
Arbeidsuitbuiting kent verschillende vormen. Denk hierbij aan:
- Het laten werken van mensen onder het minimumloon;
- Het inhouden van paspoorten of identiteitsbewijzen;
- Het verplichten van extreem lange werkdagen zonder rust;
- Het onderbrengen van werknemers in onveilige of overvolle woningen;
- Het dreigen met ontslag of uitzetting bij klachten.
Burgemeester Maarten Divendal: “Het is van groot belang dat arbeidsmigranten in onze gemeente een veilige en menswaardige plek hebben om te wonen en te werken. Zij leveren een waardevolle bijdrage aan onze lokale economie. Het is goed dat misstanden worden aangepakt door betrokken instanties om deze mensen te beschermen.”
Landelijke aandacht voor arbeidsmigranten
Ook landelijk is er steeds meer aandacht voor de positie van arbeidsmigranten. Het kabinet heeft recent aangekondigd extra middelen beschikbaar te stellen voor opvang van dakloze arbeidsmigranten en werkt aan strengere regels voor uitzendbureaus. Vakbonden en maatschappelijke organisaties luiden de noodklok over de toename van dakloosheid en misstanden, en pleiten voor structurele oplossingen. Deze landelijke ontwikkelingen onderstrepen het belang van lokale inzet en samenwerking. Indien nodig kan de gemeente tijdelijke of incidentele hulp bieden via hulporganisaties voor arbeidsmigranten. Bij urgente gevallen kan de gemeente doorverwijzen naar regionale opvangcentra in de nabijgelegen steden.
Melden van vermoedens van mensenhandel of arbeidsuitbuiting
Heeft u het vermoeden dat iemand slachtoffer is van mensenhandel of arbeidsuitbuiting? Meld dit dan bij:
- De politie via 0900-8844 (bij spoed: 112);
- De Inspectie SZW via www.inspectieszw.nl;
- Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.
Uw melding kan het verschil maken.
Deel deze pagina