Visie op Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB)
Gemeente De Ronde Venen maakt een visie voor Vrijkomende Agrarische Bebouwing. Bij het opstellen hiervan betrekt de gemeente agrariërs en andere belanghebbenden.
Waarom een visie op VAB?
Elk jaar stopt 3 á 4% van de agrariërs in Nederland met hun bedrijf. Daarnaast zetten zij steeds meer in op andere activiteiten op het erf.
Ook in De Ronde Venen zien we dit gebeuren. Volgens een onderzoek van de provincie Utrecht is de verwachting dat 30% van de totale voorraad aan agrarische bebouwing vrijkomt. We willen onderzoeken wat de verwachtingen zijn in onze gemeente. Om hoeveel stoppers gaat het? Welke wensen hebben agrariërs en tegen welke problemen lopen zij aan?
Op dit moment zijn vanuit de regelgeving de mogelijkheden voor nieuwe of andere functies op bestaande locaties beperkt. Dit kan leiden tot ongewenste situaties, zoals gebouwen die leeg blijven staan en vervallen en mogelijk criminelen aantrekken.
De gemeente wil samen met agrariërs en andere betrokkenen nadenken over passende mogelijkheden bij vrijkomende agrarische bebouwing. Met de visie kijken we ook naar andere of nieuwe functies die bijdragen aan de kwaliteiten van het gebied.
Wat wil de gemeente bereiken met de visie?
Met de visie voor vrijkomende agrarische bebouwing wil de gemeente:
- Ruimte en flexibiliteit bieden voor nieuwe activiteiten. De visie moet laten zien welke ideeën denkbaar zijn bij het stoppen maar ook bij verbreding.
- Duidelijkheid geven aan initiatiefnemers/agrariërs over wat wel en niet mogelijk is in de verschillende deelgebieden en welke voorwaarden van toepassing zijn.
- Sneller en effectiever omgaan met nieuwe ideeën door een heldere aanpak.
Een goede visie maken we samen
De eerste fase van het maken van de visie staat in het teken van het verzamelen van informatie over de huidige situatie van boerderijen en agrariërs in onze gemeente en over wensen en ideeën voor de toekomst. We verzoeken agrariërs om een vragenlijst in te vullen, voeren gesprekken met een aantal van hen en met organisaties zoals LTO, Provincie Utrecht, en een ervenconsulent.
Als we de visie in hoofdlijnen hebben uitgewerkt leggen we deze voor aan alle betrokken partijen.
Bent u agrariër en wilt u ons helpen?
Hoe meer informatie, hoe beter we aan de slag kunnen gaan. We stellen het zeer op prijs als u de vragenlijst wilt invullen.