Bestemmingsplan Vinkeveense Plassen 2025

De gemeente De Ronde Venen is al geruime tijd bezig met het actualiseren van de planologische kaders van het Vinkeveense Plassengebied. Enerzijds ter behoud van de cultuurhistorisch waardevolle legakkerstructuur, anderzijds om in een goede balans de verhouding tussen natuur, recreatie en bebouwing goed te regelen.

In 2023 heeft een ontwerpbestemmingsplan Vinkeveense Plassen ter inzage gelegen en daarop zijn veel zienswijzen ingediend. Alle zienswijzen zijn behandeld en in goed overleg met de stakeholders is een conceptbestemmingsplan inmiddels aangeboden aan de gemeenteraad.

Het Plangebied

Het plangebied omvat de gehele Vinkeveense Plassen, inclusief de Noordplas, de Zuidplas de Kleine Plas de legakkers en het recreatiegebied Winkelpolder. Uitzondering hierop is Botshol en een deel van de omliggende lintbebouwing.

Vinkeveense plassen

Wat staat er op de planning?

  • Behandeling bestemmingsplan in de gemeenteraad: De behandeling van het nieuwe bestemmingsplan is gepland in het voorjaar van 2025. Na vaststelling door de raad worden de stukken openbaar gemaakt via het omgevingsloket.
  • Informatiecampagne: We zijn druk bezig met het ontwikkelen van een informatiecampagne om iedereen op de hoogte te brengen van de komende veranderingen als het bestemmingsplan vastgesteld wordt. Via diverse kanalen zorgen we dan voor alle benodigde informatie en begeleiding.
  • Omgevingsvergunningen: na in werkingtreding van het vastgestelde bestemmingsplan, verwachting is dat dat zo’n vijf maanden is NA vaststelling door de gemeenteraad, de eerste aanvragen omgevingsvergunning kunnen worden ingediend bij de gemeente.

Toezicht en handhaving

Toezichthouders zien er nog steeds op toe dat mensen zich houden aan de regels. Op grond van het omgevingsplan is bebouwing op de legakkers niet toegestaan. Als toezichthouders bouwactiviteiten aantreffen, leggen zij direct een bouwstop op. Deze blijft van kracht tot het bestemmingsplan in werking is getreden en een omgevingsvergunning voor de bebouwing is verleend. Bij schending van de bouwstop moet een dwangsom worden betaald. 

Voor bestaande bebouwing wordt tot het moment dat de gemeenteraad besluit over het nieuwe bestemmingsplan, gekeken naar deze criteria. Als bestaande bebouwing aan die criteria voldoet, treden we niet handhavend op tot de gemeenteraad over de vaststelling van het bestemmingsplan heeft beslist.
Tenten en andere kampeermiddelen die voor langere tijd blijven staan zijn ook bouwwerken. Handhavers treden op tegen dit type ‘bouwwerken’ omdat deze volgens het huidige omgevingsplan niet zijn toegestaan. Verder zien de handhavers dat de meeste mensen wachten met het bouwen van een verblijf op hun legakker tot het bestemmingsplan er is.

Als de gemeenteraad het bestemmingsplan vaststelt, dan moeten alle legakkers voldoen aan de nieuwe regels. Dus ook de legakkers waarop voor 2018 is gebouwd.

Beschoeiing aanleggen? Zorg voor een vergunning!

Veel legakkereigenaren zijn bezig met het beschoeien van hun legakker. Dat is ook juist wat wij als gemeente willen, want hiermee behoudt u de legakker. Maar hiervoor is meestal een omgevingsvergunning nodig. Twijfelt u of u een vergunning nodig heeft? Doe dan voor de zekerheid een vergunningencheck.

Nieuwsbrief

U kunt zich aanmelden voor de nieuwsbrief over de ontwikkelingen rond de Vinkeveense Plassen.